Hoppa till innehåll

Boveteskola

Jag ÄLSKAR bovete! Därför vill jag dela med mig av det jag kan i en “boveteskola”. Bovete är en fantastisk ört man kan göra så mycket gott med! Det är alltså en växt och inte ett sädesslag som namnet kan lura en att tro. Därav är det en väldigt bra ingrediens för dig som vill undvika eller inte kan äta gluten. Örten är rik på mineraler och innehåller alla essentiella aminosyror kroppen behöver.

För att få ut det mesta av bovetet är det en god idé att grodda det. Först blötläggs det hela bovetet över natten eller dagen. Anledningen är att bovetet har ett skyddande skal runt sig (fagopyrin) vilket kan störa kroppens slemhinnor. Genom blötläggning eller genom att låta det ligga i kokande vatten en stund innan användning så avlägsnas ämnet, och färgar vattnet rött.

Vid blötläggning och sedan groddning startar en process som gör att det skyddande lagret släpper och bovetet börjar frisätta livgivande enzymer i tron om att det ska börja växa och gro. Groddar (och blötlagda nötter) är sprängfulla av liv. Proteiner, vitaminer och mineraler blir lättillgängliga för kroppen att ta upp, samt att det blir mer lättsmälta i magen och mindre gasbildande!

På instagram körde jag en uppskattad #boveteskola Här får du bilder på hur du på tre dagar har ditt eget groddade bovete att använda och experimentera med i köket:

boveteskola_11 – Häll upp 1 dl för att göra gröt (1 portion) eller halva förpackningen (om du vill baka, göra granola, blissballs, ha i maten mm) i  en porslinsskål och täck med kallt vatten. Bovetet sväller en del vid blötläggningen. Låt stå över natten eller dagen.

boveteskola_22 – Efter blötläggningen är det viktigt att du sköljer av bovetet ordentligt i kallt vatten. Använd en finmaskig sil. Häll tillbaka bovetet i porslinsskålen och låt stå ett par timmar.

boveteskola_33 – Spola kallt och sila bovetet minst två gånger per dag. Har du möjlighet så spola av en gång till, då går processen snabbare. Fortsätt med detta steg i tre dagar, minst två gånger om dagen.

boveteskola_44 – När du hällt tillbaka bovetet i skålen, så andas lite på det och ge det kärlek. Fotosyntesen påskyndar!

boveteskola_55 – Efter tre dagar är NU är bovete klart! Små fina svansar har bildats och groddarna är redo att användas. Du behöver inte använda allt på en gång. Låt stå i kylen och spola av det om det behövs.

Här hittar du recept med groddat bovete som ingredienser:
Plättar med bovete och pumpapuré
American pancakes på bovete
Bovetegranola
Koka bovetegröt
Bovetegröt
Bovetegröt – raw food
Lime & kokosbollar
Matig smoothie
Groddat bovetebröd

3 kommentarer till “Boveteskola”

 1. Hej Fina inspiratör!

  Jag är lika tokig i bovete som du:))
  På gryningen så har de helt skalat bovete, ekologiskt , svenskt odlat ( wermlands Bovete ) & 2 kg påse! Även siktat mjöl!
  Groddade svansar på 2 dagar, helt fantastiskt bovete!

  Ska kolla in bloggargenturen:))

  Fin Kväll!

  1. Åhh tack snälla du! Jag har ännu inte varit på Gryningen 😉 Låter som att jag verkligen MÅSTE ta mig dit med det du berättar! Vi kanske kan styra upp en fika/träff där!

 2. Pingback: #2015bestnine - Härliga Var Dag -

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *