Hoppa till innehåll

Mina grötfavoriter

Gröt – jag tröttnar aldrig! Det går att göra oändligt med goda grötar. För att bli ordentligt mätt behöver man se till att ha med protein och fett, vilket man enkelt kan ordna med några ingredienser och/eller tillbehör!

grötfavoriter

Mina grötfavoriter är dessa:
mjölkkokt havregrynsgröt
Tex: 1 dl havregryn, lite psylliumfrön och chia – som kokas i hälften mjölk (valfri – gärna kokos) och hälften vatten. Jag smaksätter med antingen kanel, kardemumma, carob eller kakao. I slutet har jag i ½ mosad eko banan med 1 msk jordnötssmör och blandar. Avslutar med att servera med ljumna hallon, strössel på frön och nötter, bipollen, mullbär!

ugnsbakad havregrynsgröt som smakar morotskaka
1 dl havregryn, 1 eko ägg, 1 liten finriven morot, 3 msk valfri mjölk, 1 tsk kanel, 1 tsk bakpulver, lite salt. Lägg alla torra ingredienser i en bunke, riv morot och tillsätt den med ägg och vätska. Rör försiktigt ihop. Häll i en smord liten form och ställ i ugnen på 200gr i 15-20 min. Toppa sedan gröten med vispad turkisk yogurt plus vaniljpulver!

– Mugcake – min familjs absoluta favorit
½ eko banan, 1 eko ägg, 1 dl havregryn, 1 msk kokosflingor, 1 msk äppelmos/sötpotatismos/pumpapuré, en skvätt kokosmjölk, 1 tsk bakpulver. Lägg alla ingredienser (förutom bakpulver) i en hög mixerbunke. Mixa slätt och tillsätt bakpulver, rör försiktigt om. Häll upp i en smord kopp (ganska stor). Micra på högsta effekt i 2 min. Stjälp ur kakan på tallrik och toppa med sås gjord på vispad turkisk yogurt och äppelmos/sötpotatismos/pumpapuré plus nötsmör, avsluta med en dust kanel.

Bovetegröt
1 dl helt bovete, 1 dl vatten + lite till, en skvätt kokosmjölk, kanel, kardemumma och en nypa salt, 1 tsk osaltat jordnötssmör, ½ eko banan.
Blötlägg över natten, alternativt lägg  bovete i en skål och slå kokande vatten (vattenkokaren!) över och låt ligga en stund. Skölj det sedan noga och lägg i kastrull. Tillsätt 1 dl vatten och låt sjuda. När vätskan har absorberats häll på lite till plus en skvätt kokosmjölk och smaksätt med kryddor, nötsmör och mosad banan. Låt det sjuda lite till, totalt 20 min
Toppa med ljumna hallon och lite frön eller nötter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *